Veilige website herkennen – 8 tips

laptop op het internet

We surfen steeds vaker op het internet maar hoe herken je een veilige website? Op een website kunnen verschillende gevaren aanwezig zijn die je persoonlijke gegevens, je computer, of je financiële situatie in gevaar kunnen brengen. Enkele voorbeelden zijn Phishing, Malware en Virussen, Adware, Identiteitsdiefstal en Financiële Fraude.

Een veilige website herkennen kan zo:

Het herkennen van een veilige website is belangrijk om je persoonlijke gegevens en je computer te beschermen. Hier zijn enkele tips om te bepalen of een website veilig is:

1. Controleer het SSL-certificaat (HTTPS)

  • URL begint met “https”: Een veilige website maakt gebruik van HTTPS in plaats van HTTP. De “s” staat voor “secure” en betekent dat de gegevens die je verzendt, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, versleuteld zijn.
  • Hangsloticoontje: In de adresbalk van je browser zou een klein hangslotje moeten staan. Door erop te klikken, kun je meer informatie over het certificaat krijgen.

2. Domeinnaam

  • Vertrouwde domeinnaam: Controleer of de domeinnaam correct gespeld is. Cybercriminelen gebruiken vaak domeinnamen die lijken op die van bekende websites, maar met kleine aanpassingen (zoals “facebo0k.com” in plaats van “facebook.com”).
  • TLD (Top Level Domain): Let op ongewone of onbekende domeinextensies, zoals “.xyz” of “.info”, die soms door oplichters worden gebruikt.

3. Privacybeleid en contactinformatie

  • Privacybeleid: Een legitieme website heeft meestal een duidelijk privacybeleid waarin staat hoe je gegevens worden verzameld en gebruikt.
  • Contactinformatie: Kijk of er duidelijke en legitieme contactinformatie beschikbaar is, zoals een fysiek adres, e-mailadres of telefoonnummer.

4. Bedrijfsinformatie

  • Legitieme informatie: Controleer of de website duidelijke informatie biedt over het bedrijf of de organisatie achter de site. Dit kan je helpen bepalen of het een betrouwbare bron is.

5. Veiligheidsstempels of certificeringen

  • Stempels zoals Norton Secured, McAfee Secure, of TRUSTe: Deze kunnen aangeven dat de website is gecontroleerd door een externe partij, maar let op dat deze stempels nep kunnen zijn. Klik erop om te zien of ze linken naar de certificerende instantie.

6. Kwaliteit van de inhoud

  • Professionele uitstraling: Een veilige en legitieme website heeft meestal goed geschreven, foutloze teksten en professionele afbeeldingen. Websites met veel grammaticale fouten of onnauwkeurige informatie kunnen verdacht zijn.
  • Links en pop-ups: Vermijd websites met een overdaad aan pop-ups, advertenties of verdachte links, vooral als ze je vragen om persoonlijke informatie in te vullen.

7. Recensies en reputatie

  • Google de website: Zoek naar recensies of klachten over de website. Sites als Trustpilot of Better Business Bureau kunnen nuttige informatie geven.
  • VirusTotal: Je kunt de URL ook controleren op sites als VirusTotal, waar je kunt zien of de site als onveilig is gemarkeerd.

8. Bonus tip: Gebruik een VPN

  • Een Virtual Private Network (VPN) is een technologie die een beveiligde verbinding creëert tussen jouw apparaat en een externe server via het internet. Het fungeert als een “tunnel” die jouw internetverkeer versleutelt, waardoor het onleesbaar wordt voor buitenstaanders, zoals hackers, je internetprovider, of overheidsinstanties.

Door op deze punten te letten, kun je beter inschatten of een website veilig is voordat je verder gaat.

Scroll naar boven