Is WhatsApp veilig?

WhatsApp is een van de veiligste en meest beveiligde apps om te gebruiken, dankzij end-to-end versleuteling. Dat is goed nieuws, gezien het feit dat het ook de populairste chat-app ter wereld is, met ongeveer twee miljard actieve gebruikers per maand.

whatsapp veilig

Echter, het eigendom van Meta heeft geleid tot vragen over het verzamelen en delen van gebruikersgegevens. En de toename van oplichtingsberichten heeft de indruk van de veiligheid van WhatsApp bij gebruikers ondermijnd. Ontdek de voordelen van het gebruik van WhatsApp en hoe je optimaal profijt kunt hebben van de privacy functies.

Is WhatsApp veilig?

Ja, vanwege de end-to-end versleuteling wordt het al lang gezien als een van de beste chat-apps voor privacy en beveiliging, naast andere sterke concurrenten zoals Signal. Met end-to-end versleuteling kunnen alleen de afzender en ontvanger de inhoud bekijken, en zelfs WhatsApp zelf heeft niet het vermogen om de berichten te ontcijferen of te lezen. Het zorgt ervoor dat de communicatie veilig en privé blijft, waardoor gebruikers beschermd worden tegen ongeautoriseerde toegang of onderschepping.

WhatsApp gebruikt standaard end-to-end versleuteling voor alle berichten, spraakoproepen, foto’s en video’s die binnen de app worden gedeeld.

Is het veilig om privéfoto’s te sturen via WhatsApp?

Je kunt bijzonder bezorgd zijn over het versturen van gevoelige foto’s en wilt niet dat deze in verkeerde handen terechtkomen. De versleuteling die WhatsApp gebruikt, zorgt ervoor dat de inhoud van je berichten, inclusief foto’s, alleen kan worden gezien door de beoogde ontvanger. Zelfs WhatsApp zelf kan de foto’s die je stuurt niet toegankelijk maken of bekijken.

Je kunt ook een stap verder gaan om je privéfoto’s te beschermen door gebruik te maken van de WhatsApp-functie genaamd “eenmalig bekijken media” waarmee de ontvanger een foto slechts één keer kan zien, waarna deze verdwijnt. Voor de nieuwste versies van WhatsApp kunnen ontvangers van eenmalig bekijken media ook geen screenshots van berichten en foto’s maken voordat ze verdwijnen.

Hoewel WhatsApp beveiliging biedt, is het altijd raadzaam om twee keer na te denken voordat je gevoelige foto’s verstuurt. De ontvanger is misschien niet zo betrouwbaar als je denkt. Een van de risico’s is dat je foto’s uiteindelijk worden gebruikt als wraakporno.

Is WhatsApp safe from hackers?

Einde-naar-eindeversleuteling draagt sterk bij aan het voorkomen van hacken en het beschermen van de privacy van gebruikersgegevens. Wanneer een gebruiker een bericht verzendt via een platform met einde-naar-eindeversleuteling, zoals WhatsApp, wordt het bericht op hun apparaat versleuteld voordat het wordt verzonden. Het versleutelingsproces zet het bericht om in een onleesbaar formaat met behulp van complexe algoritmen en een unieke versleutelingssleutel. Alleen de beoogde ontvanger heeft toegang tot deze ontsleutelingssleutel, waardoor wordt verzekerd dat zij de enige zijn die het bericht kunnen ontcijferen en lezen.

Einde-naar-eindeversleuteling voorkomt dat nieuwsgierige ogen de inhoud van berichten onderscheppen en begrijpen, en het beschermt tegen man-in-the-middle-aanvallen. Zelfs als iemand erin slaagt om het onderschepte bericht te bemachtigen, zouden ze het niet kunnen ontsleutelen en lezen zonder de specifieke ontsleutelingssleutel, waardoor het bericht voor hen nutteloos is.

Het is echter belangrijk om op te merken dat einde-naar-eindeversleuteling geen bescherming biedt tegen andere beveiligingsrisico’s, zoals malware of phishing-aanvallen die gericht zijn op de apparaten zelf. Een gebruiker kan bijvoorbeeld nog steeds op een schadelijke link klikken en een aanval ondergaan, ongeacht de versleuteling van berichten.

WhatsApp-beveiligingsproblemen

Hoewel WhatsApp gebruikmaakt van einde-naar-eindeversleuteling om de berichten van gebruikers te beschermen, zijn er verschillende privacy- en beveiligingskwesties rond de app waar je op moet letten.

  • Meta verzamelt nog steeds gegevens over je gebruik. Volgens WhatsApp omvat dit je accountregistratie-informatie (zoals je telefoonnummer), transactiegegevens (bijvoorbeeld als je Facebook Pay gebruikt), servicegerelateerde informatie, informatie over hoe je interacteert met bedrijven, gegevens over je mobiele apparaat, je IP-adres en meer. Meta staat bekend om het verzamelen van gegevens om je gerichter advertenties te tonen, dus wees je ervan bewust dat het gebruik van WhatsApp bijdraagt aan het profiel dat het bedrijf over je opbouwt.
  • WhatsApp-oplichting komt veel voor. Als je WhatsApp gebruikt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het aantal berichten van vreemden de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Deze berichten kunnen phishingpogingen zijn, waarbij oplichters sociale manipulatie gebruiken om je geld of gevoelige informatie afhandig te maken.
  • Kwetsbaarheden in back-ups. WhatsApp biedt de optie om je chatgeschiedenis en media te back-uppen naar cloudservices zoals Google Drive of iCloud. Deze back-ups zijn mogelijk niet standaard voorzien van einde-naar-eindeversleuteling; je moet zelf versleuteling inschakelen. Onversleutelde back-ups kunnen de gegevens van gebruikers blootstellen als de cloudopslag wordt gehackt.
  • Geschiedenis van malwarekwetsbaarheden. Geen enkele softwareontwikkelaar kan perfecte beveiliging garanderen. WhatsApp heeft zijn deel van beveiligingskwetsbaarheden gehad, waaronder een in 2019 ontdekte fout die hackers in staat stelde om malware te installeren op de telefoons van gebruikers via de oproepfunctie van WhatsApp.

Tips om WhatsApp veilig te gebruiken

Hier zijn enkele beste praktijken om je privacy en beveiliging te waarborgen bij het gebruik van WhatsApp.

  • Houd WhatsApp up-to-date. Zorg er altijd voor dat je de nieuwste versie op je apparaat hebt, zodat je de laatste beveiligingsupdates en bugfixes ontvangt. Het is over het algemeen aanbevolen om automatische updates voor je apps in te schakelen.
  • Schakel verificatie in twee stappen in. Zet de tweestapsverificatie aan in de WhatsApp-instellingen voor een extra beveiligingslaag. Dit vereist een PIN-code of wachtwoord wanneer je WhatsApp op een nieuw apparaat instelt.
  • Wees voorzichtig met verdachte berichten. Pas op voor berichten van onbekende contacten of berichten met verdachte links of bijlagen. Klik niet op dergelijke links en download geen bestanden, tenzij je de afzender vertrouwt.
  • Controleer regelmatig gekoppelde apparaten. WhatsApp geeft een lijst weer van apparaten die aan je account zijn gekoppeld. Controleer deze lijst regelmatig en zorg ervoor dat alleen vertrouwde apparaten toegang hebben tot je account.
  • Maak back-ups met de nodige voorzichtigheid. Als je ervoor kiest om je WhatsApp-gegevens op te slaan in een cloudservice, wees je er dan van bewust dat deze back-ups mogelijk niet zo veilig zijn als berichten met einde-naar-eindeversleuteling. Overweeg om je apparaatback-ups te versleutelen.
Scroll naar boven